hetCOMOMEER   
                      


     


   
          de parel onder de Italiaanse meren

  Informatie en tips - Vakantie Comomeer 


Vervoer

Per auto: wie met de auto reist, kan op vele manieren naar het Comomeer rijden.  De meeste Nederlandse vakantiegangers nemen nemen de snelle route via Koblenz, Karlsruhe (de LinksRheinische Autobahn), Basel, Luzern en de Gotthard- tunnel. De afstand vanaf Utrecht bedraagt ongeveer 1100 kilometer. Voor Zwitserland is een vignet verplicht, vignetten zijn te koop aan de Zwiterse grens of vooraf bij de ANWB . Alternatieve routes lopen o.a. via Luxemburg, Frankrijk en de Mont-Blanctunnel.
Informatie over de Italiaanse snelwegen vind je op de website van Autostrade.it.

Autohuur: het huren van een auto is o.a mogelijk op de vliegvelden van Milaan en Bergamo en in de wat grotere plaatsen langs het Comomeer, zoals Como of Lecco. Je kunt ook online een auto huren vanuit de luie stoel bij diverse grote internationale autoverhuurbedrijven zoals: Sixt, Hertz en Avis.Per trein: tussen Amsterdam (Utrecht) en Milaan zijn er dagelijks een aantal verbindingen per trein. Je kunt via Parijs reizen met de Thalys of met de ICE via Frankfurt en Basel.
Via een overstap in het Duitse Duisburg is Milaan ook met de nachttrein te bereiken vanuit Nederland. Vanuit Milaan zijn er goede treinverbindingen met de stad Como. Deze stad beschikt over 2 treinstations; het hoofdstation San Giovanni en het
zogeheten kopstation, Como Nord Lago, dat vlakbij het meer
en de veerboten ligt.
Via de Internationale Reisplanner van NS is het mogelijk om een treinreis te plannen en boeken. Op de website van de Italiaanse spoorwegen, FS Italiane, vind je informatie over het spoorwegnetwerk en dienstregelingen in Italie.
 

Per vliegtuig: Vanaf Schiphol, Eindhoven en Brussel zijn er diverse rechtstreekse vluchten naar Milaan. De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur. Ook is het mogelijk om te vliegen op bijvoorbeeld Bergamo, Verona of Lugano (Zwitserland). Milaan beschikt over drie luchthavens, Malpensa, Linate en Milan Bergamo. Vanaf de luchthavens is het Comomeer gemakkelijk per trein, bus of huurauto te bereiken. Onder meer
Alitalia, KLM-Airfrance en Brussels Airlines vliegen dagelijks naar Milaan.

Low budget vliegmaatschappij Ryanair vliegt vanaf Eindhoven en Brussel (Charleroi) op de vlakbij bij de stad Bergamo gelegen luchthaven Milan Bergamo, ook wel
Orio al Serio of Bergamo Airport genoemd. Het vliegveld heeft goede verbindingen met het Italiaanse merengebied en de diverse Noord-Italiaanse steden.Per boot:
 met de boot over het Comomeer varen is een
prachtige ervaring. Er varen verschillende soorten boten over
het meer zoals autoferry's en passagiersveerboten. Er is een sneldienst tussen Como en Colico en er zijn regelmatige verbindingen tussen de meeste plaatsen en dorpen langs het meer zoals bijvoorbeeld Lecco, Bellagio, Menaggio, Varenna, Cernobbio, Brienno, Bellano, Onno, Gravedona, Dongo, Domaso en Cadenabbia. Het vervoer over het meer wordt geŽxploiteerd door Navigazione Laghi, dat tevens het vervoer van passagiers en auto's verzorgd over het Gardameer en het gedeeltelijk in Zwitserland
liggende Lago Maggiore.

Taal
Je kunt over het algemeen uitstekend terecht met Engels, Duits en Frans in de omgeving van het Comomeer.

Klimaat
Door de nabijgelegen Alpen liggen de Italiaanse meren
redelijk beschut.
Het gebied rondom het Comomeer heeft
aangename warme zomers en relatief koele en mistige winters.
Tijdens de zomerperiode ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden celcius.  Meer over het klimaat en de weers- verwachting op onze Comomeer Weer pagina.

   
   Tip - Rent a boat

rent a boatEen boot huren om zelf over het Como-
meer te
varen?
Dat is onder meer mogelijk bij AC Boat in Menaggio en bij Rent a Boat in Dongo, een plaatsje in het noord-
westen van het meer, 
vlakbij Gravedona.


  Tip - Bellagio

Breng een bezoek aan het beroemde plaatsje Bellagio met de veerboot, het panorama bij de aankomst is erg fotogeniek. Slenter door de smalle straatjes, lang gelden gebouwd tegen de steile hellingen en loop binnen bij de trendy winkeltjes of  geniet van een goed glas in een van de vele wijnproeverijen.