hetCOMOMEER   
                       de parel onder de Italiaanse meren
 


                         
  De monumenten- en zijdestad Como 

LombardijeHet drukke Como (ca 84.000 inwoners) heeft een rijke geschiedenis en beschikt over veel bezienswaardigheden. In de oude stadskern
(centro storico) liggen de straten gerangschikt als op een schaakbord. De haaks op elkaar staande straten doen herinneren aan de Romeinse tijd en zijn een overblijfsel van de voormalige stad Novum Comun.

De belangrijkste middeleeuwse monumenten zijn te vinden aan de Piazza del Duomo, in het hart van het oude stadscentrum. Op het plein vindt u onder meer de Broletto, het voormalige stadhuis dat dateert uit 1215 en dat uitgevoerd is in grijs, rood en wit marmer. Rechts van de Broletto staat de prachtige Duomo (kathedraal) van Como. Deze gotisch-renaissancistische (1396) kathedraal behoort tot de belangrijkste kerkelijke gebouwen in Noord-Italie. In de kerk vindt u enkele kostbare kunstschatten, schilderijen en wandtapijten uit o.a. Florence.

uitzicht op Como

Het oude centrum is voor een groot gedeelte tot voetgangers- gebied verklaard zodat u vrij kunt wandelen en één van de vele restaurants of winkels in dit gebied in alle rust kunt bezoeken.  

Vanaf het 
Piazza del Duomo is het niet ver lopen naar de Lungo
Lario. Deze fraaie, levendige en langs het meer gelegen promenade nodigt uit tot flaneren en dat wordt dan ook volop gedaan. Ter hoogte van de Piazza Cavour, d
é ontmoetingslaats van Como, leggen de veerboten en cruiseschepen aan. Hier vindt u ook de meeste hotels, restaurants en cafés.

Een klein stukje verder liggen de openbare tuinen (giardini pubblici) aan het water. In dit park is een museum gebouwd
ter ere van de beroemde, uit Como afkomstige, fysicus Alessandro Volta. In de neo-klassieke Tempio Voltiano worden
onder meer de instrumenten getoond waarmee hij de batterij uitvond. Op maandag is het museum gesloten.

Weinig bezoekers zullen weten dat Como ook bekend staat als ''de zijdestad''. Como dankt haar welvaart aan de bewerking en productie van het kostbare zijde en ook nu nog wordt het volop geproduceerd, onder meer voor een aantal beroemde mode- huizen. Sinds 1990 is er een zijdemuseum (Museo didattico della Seta di Como)
geopend aan de Via Castelnuovo.

Plattegrond/map Como

  Reistip - Funicolare Brunate

Een van de oudste kabel-
banen van Italie is de funicolare van Como naar het dorpje Brunate. Van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over het Comomeer. De kabelbaan vertrekt vanaf Piazza Alcide de Gasperi.

Reistip - Zijde kopen in Como

Als u een mooi souvenier uit Como wilt mee nemen voor u zelf of iemand anders koop dan iets van zijde. In één van de vele boetiekjes kunt u prachtige zijden sjaals of stropdassen 
aanschaffen.